Psychotherapiepraktijk
Birgit de Cnodder
 
 
 

Praktische informatie: werkwijze, vergoeding & algemene voorwaarden


Werkwijze individuele psychotherapie en partnerrelatietherapie

Aanmelding & kennismaking

Via het contactformulier kan je zelf contact met mij opnemen of je huisarts kan je aanmelden. In beide gevallen bel ik je eerst om een inschatting te maken of je bij mij aan het juiste adres bent. Als dat het geval lijkt, maken we een afspraak voor een intake. Het eerste gesprek is tegelijk een kennismaking. Dat breng ik alleen in rekening als je daarna met mij verder aan het werk wil gaan. Het telt dan als het eerste intakgesprek.

Als je gebruik wil maken van je verzekering, ontvang ik graag van tevoren de verwijsbrief van je huisarts. Daarin moet expliciet staan dat het SGGZ betreft. Bij een aanmelding voor partnerrelatietherapie kan ik op basis van dit gesprek niet altijd al uitsluitsel geven of vergoeding via de verzekering een mogelijkheid zal zijn.


De verwijsbrief: welke informatie moet die mininaal bevatten?

  • je naam, adres en geboortedatum
  • vewijzing naar de Gespecialiseerde GGZ (SGGZ)
  • het vermoeden van klachten die onder een DSM5 classificatie vallen; dit is het zorgprestatiemodel dat vanaf 2022 ingaat voorlopig nog steeds zo.
  • AGB-code van je huisarts
  • Dat je verwezen wordt naar B. de Cnodder, Klinisch Psycholoog/Psychotherapeut

Via de link vind je

  • een overzicht van de gegevens die ik je zal vragen bij het openen van een dossier.
  • de betalingsvoorwaarden die gelden
  • de privacyverklaring die je kan ondertekenen als dat je voorkeur heeft; daarmee geef je aan dat de diagnose en zorgvraagtypering niet op je factuur mag komen te staan en is je privacy ook met een zorgdossier gewaarborgd. Ook aan de NZA lever ik dan geen inhoudelijke gegevens aan.

Kijk even in je downloads

 

Intake & diagnostiek

Individuele psychotherapie

Tijdens de intake, die meestal een aantal sessies in beslag neemt, brengen we samen je huidige klachten in kaart, hoe je naar jezelf en anderen kijkt en wat je hindert om je leven op prettige wijze te leven. Vaak gaat dat om patronen die je ondanks jezelf herhaalt. Ik bekijk samen met je wat je zou willen bereiken en of mijn manier van werken past bij jou en je hulpvraag. De intake bestaat meestal uit meerdere gesprekken. Soms zal ik je vragen om je partner of gezin mee te brengen. Een enkele keer zal ik een collega psychiater of psycholoog consulteren en / of vragen om aanvullend onderzoek. Uiteraard gaat dat in overleg met jou. Op basis van de intake breng ik een advies uit. Als je je daar in kan vinden, leggen we waar we aan gaan werken vast in een behandelplan. Daarvan breng ik je verwijzer in principe op de hoogte, tenzij je dat niet wil. Mochten we samen tot de conclusie komen dat mijn aanbod toch niet past bij wat je zoekt, zal ik, eventueel in overleg met je verwijzer, kijken of ik iemand kan adviseren die wellicht beter bij jou en je vraag past. Dat is vrijblijvend. Ik sluit het dossier daarna.


Partnerrelatietherapie

Tijdens de intake kijk ik samen met jullie waar jullie tegen aan lopen, wat het zo moeilijk maakt in jullie relatie en in welke patronen jullie vastlopen en wat de aanleiding daartoe is. In die aanleiding zit soms een reden om een dossier dat valt onder de verzekering te opnenen. In dat geval krijgen jullie de therapie (gedeeltelijk) vergoed.Scrol naar beneden voor meer informatie over 'vergoeding'.

In elk geval komt bij de intake aan bod wat jullie zouden willen bereiken en of mijn manier van werken bij jullie en jullie hulpvraag past.

Mochten we samen tot de conclusie komen dat mijn aanbod toch niet past bij wat jullie zoeken, zal ik, eventueel in overleg met de verwijzer, kijken of ik iemand kan adviseren die wellicht beter bij jullie en jullie vraag past. Dat is vrijblijvend. Ik sluit het dossier daarna.



Therapie & evaluatie

Individuele psychotherapie

Ik werk zo lang als nodig maar zo kort mogelijk met je. Veel van mijn cliënten komen echter bij mij nadat ze eerst andere therapieën geprobeerd hebben. Het is mijn ervaring dat trajecten vaak 1 tot 2 jaar duren, soms langer. De passende frequentie varieert van 1 keer per 2 weken tot 2 keer per week. Ik bespreek dat met je als we het behandelplan onder de loep nemen en ik zal een vast tijdstip in een passend ritme met je afspreken. Afbouwen doen we in overleg. Ik evalueer tussentijds geregeld met je. Je mag rekenen op 1 keer per 3 tot 6 maanden. Na 12 maanden breng ik, als je het daar mee eens bent, ook de huisarts of verwijzer op de hoogte van de voortgang.

Partnerrelatietherapie

Ik werk zo kort mogelijk maar zo lang als nodig met jullie. De duur van een relatietherapie varieert sterk. Relatietherapieën starten vaak met een frequentie van 1 keer per week of 1 keer per 2 weken. Dat spreken we af als we het behandelplan doornemen. Ik streef er naar om een vast tijdstip en ritme met jullie af te spreken. Ik bouw in overleg met jullie af. Ik evalueer tussentijds geregeld met je jullie. Je mag rekenen op 1 keer per 3 tot 6 maanden. Na 12 maanden breng ik, als je het daar mee eens bent, ook de huisarts of verwijzer op de hoogte van de voortgang.



Afronding van een therapie

Afronding gebeurt in overleg met je / jullie. Ik breng je verwijzer op de hoogte van het resultaat van de behandeling en sluit het dosiser.


Wijze van contact

De meeste therapiecontacten vinden face to face plaats als dat kan. Voor sommige cliënten geven de voorkeur aan beeldbellen. Logistieke overwegingen wegen dan bijvoorbeeld zwaar door. Als dat voor jou of jullie ook zo is, kan je dat aangeven.


Spoed & Crisissituaties

Wat te doen in geval van crisis is een onderdeel van je behandelplan dat we samen bij aanvang van je behandeling maken. Mogelijk zul je in acute situaties gebruik moeten maken van de huisartspost en de crisisdienst. Zij borgen 24-uurs zorg en bereikbaarheid.

Dokterswacht Friesland
0900 – 112 7 112
https://www.dokterswacht.nl

Doktersdienst Groningen
0900 – 9229
http://www.doktersdienstgroningen.nl

Doktersdienst Drenthe
0900 – 112 0 112
https://www.chd.nl



Kosten en vergoeding individuele psychotherapie

Gedeeltelijke vergoeding via je zorgverzekering

Ik werk zonder contracten met verzekeringen. Op 'over mij' lees je waarom. Dat betekent vanaf 2025 dat je behandeling maar gedeeltelijk vergoed wordt. Het verschilt nogal per polis hoe hoog die vergoeding is. Infomeer van tevoren goed. Het percentage dat een verzekeraar in de polisvoorwaarden zet heeft soms betrekking heeft op het NZA tarief maar vaak ook op het gemiddelde contract tarief van betreffende verzekeraar. En dat is beslist niet hetzelfde!

Wat je het beste kan doen is bij je verzekeraar vragen wat je m.b.t. de volgende codes vergoed zal krijgen:
CO0408 –Diagnostiek 45 minuten
CO0473 –Behandeling 45 minuten
    Hier werk ik het meest mee.
CO0538 –Diagnostiek 60 minuten
CO0603 –Behandeling 60 minuten
    Vooral diagnostiekconsulten vragen soms 60 minuten. Standaard behandelsessies van 60 minuten zijn niet de regel. Mocht dat nodig zijn, overleg ik dat van tevoren met je.

Dit zijn codes die gebruikt worden voor een praktijk als de mijne die geen instelling is (kwaliteitsstatuut sectie II) en de behandelaar een registratie heeft als klinisch psycholoog. Dat is een zogenaamde ‘Wet Big artikel 14’ registratie als specialist.

De duur van een consult en het type (diagnostiek dan wel behandeling) bepaalt het tarief.  Ik ga bij declaratie uit van de gereserveerde tijd, ook als het consult in werkelijkheid iets langer of korter geduurd heeft. Je zal de geplande tijd kunnen terugvinden op je factuur. Als de afwijking meer dan 15 minuten is, hetzij naar boven, hetzij naar beneden, zal ook dat terug te vinden zijn op de factuur. Het tarief zal dan ook afwijken van het gebruikelijke tarief op je facturen.   Je kan alle tarieven en codes opzoeken via: https://zorgprestatiemodel.nza.nl/
Voor mijn praktijk moet dan de voor setting ‘kwaliteitsstatuut sectie II’ aanvinken en onder de beroepscategorie ‘klinisch (neuro) psycholoog’.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de betaling aan de praktijk. Je krijgt gedurende de behandeling op gezette tijden de factuur. Als je die declareert bij je  verzekeraar zal je  een gedeelte terug krijgen. Opdat je gebruik zou kunnen maken van je verzekering, moet ik een dossier openen, een diagnose stellen en in je dossier een zorgvraagtypering opnemen. Als je kiest voor het ondertekenen van een privacyverklaring, komen die niet op de factuur te staan. 

Let op:  naast wat je moet bijbetalen per sessie is er ook de eigen bijdrage per jaar. Die zal in 2025 385 euro zijn (m.u.v. DSW dat een eigen risico van 375 euro hanteert), tenzij die eerder al in rekening gebracht is omdat je ook andere zorg gekregen hebt. Dat is dus onverlet het type polis.

Je hebt een verwijsbrief van je huisarts voor SGGZ nodig om van je verzekering gebruik te kunnen maken.

Bij sommige verzekeraars moet je vooraf toestemming krijgen om de behandeling te starten. Die toestemming moet je zelf aanvragen.


Geen vergoeding via je zorgverzekering

Sommige mensen vinden het een onprettig idee dat er een dossier zou komen met een diagnose en zorgtypering. Voor hen is een privacyverklaring niet geruststellend. Je kan weigeren om een dossier te laten openen. Dat betekent echter dat je de therapie niet vergoed kan krijgen. Je betaalt dan dus zelf en je krijgt een maandelijkse rekening.

Ik reken in dat geval 80% van het NZA tarief. De NZA tarieven kan je checken via: https://zorgprestatiemodel.nza.nl/

De setting is 'Ambulant-kwaliteitsstatuut II'en de beroepscategorie 'klinisch (neuro)psycholoog. Meestal duren behandelsessie 45 minuten. Diagnostiek varieert tussen de 45 en 60 minuten. Per 1 januari 2024 betaal je dus 144 euro per behandelsessie van 45 minuten directe tijd en 15 minuten administratietijd. Je moet ook rekenen op 2 tot 5 diagnostische gesprekken, die afhankelijk van de duur per sessie 170 tot 195 euro per sessie kosten (45 respectievelijk 60 minuten). Je betaalt de eerste sessie alleen als je na de kennismaking besluit om verder te gaan. Dat geldt niet als de vraag expliciet een eenmalig consult is.


 

Kosten en vergoeding partnerrelatietherapie

Geen vergoeding via de verzekering

Bij partnerrelatietherapie is vergoeding door je verzekeraar niet vanzelfsprekend omdat relatieproblemen door de verzekeraars niet erkend worden als een probleem dat in aanmerking komt voor professionele behandeling. Voor een sessie partnerrelatietherapie betalen jullie 150 euro per sessie van 75 minuten. Ik investeer daarnaast ook 15 tot 20 minuten minuten administratietijd. Jullie betalen de eerste sessie alleen als jullie na de kennismaking besluiten  om verder te gaan. Dat geldt niet als de vraag expliciet een eenmalig consult is.

Je krijgt de rekening maandelijks.


Gedeeltelijke vergoeding via je zorgverzekering

In een aantal gevallen kan voor partnerrelatietherapie ook gebruik gemaakt worden van de verzekeringspolis. Dat is alleen zo als tenminste één van jullie dusdanige klachten heeft dat ik een diagnose kan stellen die door de verzekeraar erkend wordt. Ik open dan een dossier, stel een diagnose en koppel daar een zorgvraagtypering aan. Zo wordt declareren bij de verzekering mogelijk is. Hier geldt hetzeflde als bij een individuele therapie. Lees die informatie goed door.

Omdat gesprekken voor een relatieherapie 75 minuten duren, zijn de codes op basis waarvan je kan vragen hoe hoog de vergoeding zal zijn dan:
CO0668: Diagnostiek 75 minuten
CO0733: Behandeling 75 minuten

Verder heb je hier dus ook een verwijsbrief voor  nodig.


Ik schrik van de kosten!

Dat kan ik me heel goed voorstellen. 

Je kan proberen of je gebruik kan maken van de hardheidsclausule m.b.t. het niet kunnen betalen van de afslagen (verlaging van de vergoeding) van de zorgverzekeraars. In de wet is vastgelegd door middel van het hinderpaal criterium dat verlaging van de vergoeding uw keuze tot een niet gecontracteerde zorgaanbieder niet in de weg mag staan. Je kan aanspraak maken op dit criterium als je kiest voor een niet gecontracteerde zorgaanbieder zoals ik als de lagere vergoeding je keuze belemmert. Je kan dan vragen om een hogere vergoeding door aanspraak te maken op deze hardheidsclausule. Je berekent je extra kosten voor de afslagen over alle zittingen in dat jaar. Je hoeft niet, omdat de verzekeraar dit wil bij een gecontracteerde zorgaanbieder in behandeling te gaan. Je hebt in theorie vrije keuze! Bij de beoordeling of de verzekeraar een hogere vergoeding willen bieden, gaan ze vaak uit van de gemiddelde (modale) zorggebruiker. Onduidelijk dus of je het krijgt maar zeker het proberen waard. Je kunt ook naar de rechter stappen als je minder inkomen hebt dan de gemiddelde (modale) zorggebruiker. Ik heb tot nu toe geen ervaring met cliënten die hier gebruik van hebben willen  maken.

Soms vergoedt een werkgever een deel van een therapie.

Als je niet binnen 14 weken bij een andere zorgaanbieder terecht kunt, is je zorgverzekeraar verplicht de kosten
van de behandeling 100% te vergoeden.

Wordt u begeleid door het UWV? Ook het UWV betaalt regelmatig de kosten van de eigen bijdrage. Bespreek dit
gerust met je begeleider van het UWV.


Administratietijd, wat is dat eigenlijk? 

Van iedere therapie houd ik, zoals de richtlijn voorschrijft, het aantal sessies bij en wanneer ze plaats vonden. Maar belangrijker is dat ik over iedere sessie aantekeningen maak waarin ik beschrijf wat we gedaan hebben en stilsta bij je of jullie traject. Administratietijd is eigenlijk vooral 'nadenk tijd', tijd om het maatwerk in ogenschouw te nemen. De administratie in engere zin -factureren etc.- heb ik voor mijn praktijk uitbesteed aan Axians. Op die manier kan ik het grootste deel van mijn tijd kan besteden aan mijn cliënten en de inhoud van mijn behandelingen.



Werkwijze Leertherapie en supervisie
Aanmelding

Je kan je eenvoudig aanmelden via het contactformulier. Ik neem dan telefonisch contact op om een afspraak te maken.


Kennismaking

Het eerste gesprek is een kennismaking. Dat breng ik alleen in rekening als je daarna met mij verder aan het werk wil gaan. Het telt dan als de eerste sessie.


Traject

Leertherapie

Afhankelijk van je opleiding, duurt een leertherapie 25 tot 50 sessies. Soms heb je gedeeltelijke vrijstelling. Van tevoren spreken we het aantal sessies af en een vast tijdstip en ritme.


Supervisie

En supervisiereeks bestaat gewoonlijk uit 25 sessies met zittingen om de 2 weken. Als je voor een supervisiereeks psychotherapie de 25 sessies wil verdelen over 2 supervisoren, moet je 13 sessies per supervisor volgen. Voor een supervisie diagnostiek in het kader van de opleiding tot klinisch psycholoog is geen vast aantal sessies voorgeschreven. We spreken in alle gevallen van tevoren af hoeveel je er bij mij wil volgen.

Ik vraag je om filmopnames te maken van je sessies en die in te brengen.




Afronding

Leertherapie

Een leertherapie wordt afgerond na het voorgeschreven aantal sessies. Soms zal ik je adviseren om nog nader naar een aantal dingen te kijken. Verder gaan kan dan eventueel bij mij; mogelijk is het juist meer passend om een collega op te zoeken. Ik bespreek dat met je in alle openheid. In alle gevallen is het een vrijbijvend advies dat ik alleen aan jou uitbreng; ik deel het niet met de opleiding.


Supervisie

Na een supervisiereeks moet ik voor de opleiding een evaluatie / beoordeling schrijven. Dat doe ik de laatste sessie samen met jou. Ik stuur niets op dat je niet gezien hebt. Ik laat ook niets weg waarvan ik vind dat de opleiding dat moet weten.

Je mag er op rekenen dat ik, mocht ik vinden dat e.e.a. niet goed gaat, dat agendeer zodra ik vind dat dit aan de orde is zodat je bij de eindevaluatie niet overvallen wordt met dingen die je dan ook niet meer kan bijsturen.



Kosten Leertherapie en Supervisie

  • Leertherapie: 115 euro per sessie van 45 minuten
  • Supervisie: 115 euro per sessie van 45 minuten
  • Voor supervisie diagnostiek kan het zijn dat ik een extra sessie reken i.v.m. leeswerk. Dat geef ik van tevoren aan.



Je krijgt in beide gevallen maandelijks een factuur van mij. De leercliënt of supervisant is eindverantwoordelijke voor de betaling van de facturen.

Als je een leertherapie of supervisiereeks bij mij doet in het kader van een opleiding, zullen de kosten doorgaans vergoed worden door de instelling waaraan je verbonden bent. Je krijgt maandelijks een de rekening en die kan je doorsturen naar de betreffende administratieve dienst die deze rechtstreeks aan mij betaalt. Soms moet je die voorschieten. Dat hangt af van de regeling die de instellng hanteert.


  • Teamsupervisie: 300 euro per sessie van 90 minuten exclusief voorbereidingstijd

Doorgaans geef ik teamsupervisie op locatie en breng reiskosten van 0.23 ct / km in rekening. Ik spreek van tevoren af aan wie de rekening gericht kan worden.



Als je je opleiding afgerond hebt kan je o.a. voor supervisie kiezen i.h.k.v. herregistratie. Voor psychologen geldt dat je dan na afronding het formulier moet laten invullen dat je via de website van de FGzPt kan downloaden.


 

Wachttijden

Ik werk niet met een wachtlijst. Als ik plek ga krijgen voor nieuwe behandelingen kondig ik dat op de startpagina van de website aan.

Je kunt uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt. De de behandeling start dan binnen 10 weken vanaf de intake. Dit zijn de 'treeknormen', de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen.



Algemene voorwaarden

Sessie afzeggen

Een afspraak die je niet kan nakomen, moet je uiterlijk 24 uur van tevoren afzeggen. Doe dat bij voorkeur per mail. Bij een annulering korter dan 24 uur van tevoren, breng ik 70 euro in rekening, onverlet de reden van je afzegging. Laat je helemaal niets horen als je niet komt, breng ik het volledige bedrag in rekening. Een opleidingsinstelling of verzekeraar vergoedt dit niet. Deze regeling geldt zowel voor psychotherapie en relatietherapie als voor leertherapie en supervisie.

Privacy

Over elke traject houd ik persoonlijke aantekeningen bij. Voor trajecten die vergoed worden via de verzekering, doe ik dat in een EPD. Die aantekeningen deel ik niet met derden. Als een leertherapie of supervisie in het kader van een opleiding gevolgd wordt, zal ik de door de opleiding vereiste feedback voorzien binnen de door de opleiding voorziene kaders. Alle (schriftelijke) feedback zal ik eerst met je doornemen.

Klachten

Als je een klacht hebt, hoop ik dat je die in eerste instantie met mij bespreekt en dat we er samen uit komen. Als dat onverhoopt niet het geval zou zijn, geldt voor cliënten dat je een beroep kan doen op de klachtencommissie van de NVP. Ben je leercliënt of supervisant, zullen we samen in gesprek gaan met je opleiders.

Als BIG-geregistreerde val ik onder het publiekrechtelijk tuchtrecht. Ernstige overtredingen kunnen gemeld worden bij het regionaal tuchtcollege. Zie: www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl of de klachtenregeling van de LVVP





 

De praktijk is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 72923105 en de AGB code is 94064995

Wil je meer weten over de algemene voorwaarden en op welke wijze ik je privacy borg? Die vind je in het document 'Privacy statement en algemene voorwaarden'. 


 Disclaimer

Aan deze website kunnen geen rechten ontleend worden.